Consultation on Battlefield redesign plans to close in two weeks

Battlefield residents have two more weeks to have their say on plans to redesign the area’s streets to prioritise people over vehicles.

Glasgow City Council launched a consultation on its ‘Connecting Battlefield’ project in early July and will be collecting views until August 14.

The plans include replacing the road next to the old Victoria Hospital with “public space improvements”, new cycle lanes and bus stops and change to traffic signals to slow down traffic.

Council officials have said the scheme “aims to make it easier for people of all ages and abilities to walk, wheel and cycle in the area”. “It also seeks to improve the quality of public spaces along the route,” consultation documents stated.

Plans for Battlefield.

A second consultation process will be held once the plans have been developed, with work expected to start on site in 2024.

Proposals include new bus stops, with real time information, a continuous footway across Battlefield Gardens to prioritise pedestrians and a fire gate at the end of Prospecthill Road, to simplify the junction and reduce traffic in the area, which will allow access for emergency vehicles.

Changes to the priority of traffic signals at the Battlefield Road/Sinclair Drive junction to slow down vehicles are also proposed as well as pedestrian islands across Battlefield Road and Sinclair Drive to improve the “crossing experience for pedestrians”.

On Battlefield Road, there could be a Toucan crossing outside Glasgow Clyde College, new electric vehicle spaces, segregated cycle lanes, seating and cycle parking. A simplified junction at Mount Florida corner is also proposed as well as loading bays for shops.

The council is working in partnership with Sustrans, a walking and cycling charity, on Connecting Battlefield and has said the process will build on work “previously collaborated on with residents and businesses using the Langside area”.

Council staff will develop the “detailed design” once feedback has been received. This consultation follows initial feedback in 2017 before concept design work was carried out in 2018 and 2019.

Due to the covid pandemic, progress on the project was delayed as staff were focused on creating more space for physical distancing, the council has said.

Funding for ‘Connecting Battlefield’ has been provided from Transport Scotland’s Places for Everyone programme administered by Sustrans.

More information can be found at: www.glasgow.gov.uk/connectingbattlefied. Alternatively, residents can visit Langside Library to view the plans.